Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne afectează în perioada curentă?

ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este o rată a dobânzii la care băncile sunt dispuse să acorde credite altor bănci, altfel spus, este costul interbancar al banilor. Indicele a început să fie utilizat începând cu anul 2010.

Chiar dacă din Mai 2019 nu se mai acordă credite pe baza ROBOR, acesta rămâne încă un indice ce se folosește încă la calcularea ratelor pentru creditele existente, mai ales pentru că există foarte multe credite de Prima Casa, acest tip de credit având dobânzile calculate pe baza ROBOR-ului.

Indicele ROBOR este calculat zilnic în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR. Există situații în care BNR poate solicita suspendarea calculul ROBOR-ului, acest lucru se întâmplă doar dacă indicele depășește cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) acordată de băncilor de către banca centrală.

Tipuri de ROBOR:

  • zi – ROBOR T/N, O/N
  • O săptămână – ROBOR 1W
  • O lună – ROBOR 1M
  • Trei luni – ROBOR 3M
  • Șase luni – ROBOR 6M
  • Nouă luni – ROBOR 9M
  • Un an – ROBOR 12M

Cele mai utilizate scadențe folosite sunt cele de 3M si 6M.

Ce factori influențează ROBOR-ul?

În luna aprilie a acestui an, indicele ROBOR a atins noi maxime istorice ajungând până la aproape de 5%, acest lucru s-a simțit imediat în ratele persoanelor care au credite luate cu dobândă calculată pe baza ROBOR-ului.

Inflația

Este cunoscut faptul că economia românească se bazează foarte mult pe consum, iar creșterile salariale duc la creșterea apetitului de consum și asta se reflectă automat în creșterea prețurilor și a ratei inflației. Observăm un trend ascendent al ratei inflației și implicit și a ratei dobânzii de politică monetară.

Politica monetară și politica fiscală

Politica monetară are ca obiectiv principal păstrarea unui echilibru al prețurilor, creșterea durabilă a economiei, stabilitatea ratelor dobânzilor și stabilitatea sistemului financiar.

Orice dezechilibru poate genera o reacție în lanț și poate influența în mod direct puterea de cumpărare și stabilitatea financiară individuală.

Lichiditățiile din piață

Protejarea cursului valutar, panica generată de situația actuală și tendința oamenilor de a păstra banii în casă și nu în bancă, dar și perioadele asociate cu plata taxelor și impozitelor, duc la creșterea valorii banilor care se află în piață, motiv pentru care dobânzile cresc, inclusiv indicele ROBOR.

Cum ne influențează evoluția ROBOR?

Creșterea indicelui ROBOR duce automat la creșterea ratelor lunare și a gradului de îndatorare, împreună cu inflația, acestea duc la scăderea puterii de cumpărare și deci la o presiune financiară mai mare asupra populației.

Cei mai afectați de aceste creșteri sunt persoanele cu venituri medii și mici, impactul reprezentând uneori chiar și un procent important din veniturile lunare.

Vrei o rezervă de bani? Linia de credit de la CreditPrime este ușor de accesat și gestionat

Linia de credit de la CreditPrime reprezintă rezerva ta de bani la care ai acces în orice moment al zilei și din orice locație. Aplici 100% online și te bucuri de beneficiile unui produs financiar ce îți oferă flexibilitate asupra sumelor accesate, a perioadei de utilizare și a dobânzilor plătite.

Clienții noi se bucură și de oferta de 0% dobândă în primele 30 de zile de utilizare a liniei de credit, exclusiv pentru prima tragere și până la prima dată scadentă. După această perioadă promoțională, dobânda plătită pe zi este între 0,5% și 0,99% în funcție de profilul clientului.

E frumos să sharuiești cu prietenii