5 trucuri pentru o iarnă liniștită

Vine iarna, bine-mi pare! Zilele însorite cu care ne răsfață acest anotimp, ne fac să fim extrem de optimiști și să uităm parcă, cum era vremea acum un an. Să uităm și de puloverele și gecile groase, și de zăpada de-o palmă de pe carosabil sau de frigul din case. Cum nouă ne place să avem mereu clienți bine informați și pregătiți din timp, haide să vedem împreună care sunt acei câțiva factori care îți pot afecta bugetul, odată cu venirea iernii.

1. Factura la gaze

Imediat ce gradele din termometre încep să scadă, cu toții ne îndreptăm către centrala termică și pornim butoanele responsabile cu temperatura din calorifere. Cui nu-i place să vină acasă, după o zi lungă de muncă, și să găsească cald în fiecare încăpere? Asta după ce a înghețat jumătate de oră în stația de autobuz, sau poate după ce s-a “luptat” cu un vânt năprasnic încă din momentul în care a coborât din mașină. E bine când ajungi acasă… dar mai ales când, imediat ce ai deschis ușa, ți se și dezmorțesc degetele și ți se încălzește până și vârful nasului. Bine-ar fi dacă și factura de la gaze ar fi la fel de prietenoasă, la fiecare sfârșit de lună. Cum să faci să reduci din costuri? Una dintre soluții ar fi ca în camerele în care ai nevoie de temperaturi mai ridicate, să folosești ca și “supliment” un calorifer electric, în timp ce în restul casei să menții o temperatură ușor mai scăzută. Dar una dintre cele mai eficiente soluții este aceea de a folosi un termostat programabil, prin care să setezi automat o anumită temperatura pe timpul zilei, când nimeni nu este acasă, și o alta mai ridicată în intervalul de timp în care reveniți cu toții de la muncă sau școală. Și, inclusiv pe timpul nopții, se poate reduce ușor temperatura întrucât sigur vă va fi suficient de cald sub o pilotă pufoasă de iarnă.

2. Mașina personală

După casă, în care ne petrecem un procent important din timpul liber, mașina personală se situează pe locul 2 când vine vorba despre lucrurile de care trebuie să avem grijă, chiar înainte de sosirea iernii. Automobilul este prietenul de nădejde, care te primește cu brațele deschise și când ai de făcut un drum spre muncă în zilele geroase, și când ai de dus copii la școală într-o dimineață ploioasă, dar și când soarele de afară te îmbie la o escapadă de weekend, pe tărâmuri românești. Tocmai de aceea trebuie să îi acorzi atenția corespunzătoare și asta mai ales înainte de sezonul rece. De ce? Pentru că anumite aspecte pe care nu le rezolvi din timp, pot genera probleme și costuri mai mari, odată cu scăderea bruscă a temperaturii. De aceea, fii prevăzător, și fă din timp o revizie, la un service în care ai încredere. Mecanicul îți poate recomanda dacă este cazul să schimbi bateria întrucât este mult prea veche, sau poate să alegi un nou set de anvelope astfel încât să nu ai probleme pe drumurile înzăpezite, sau orice altă mică reparație sau înlocuire de care ar avea nevoie mașina ta, înainte de a intra în sezonul rece. Nu amâna o astfel de vizită la service, chiar dacă vremea de afară îți pare încă plăcută. Este ușor să fii indus în eroare ținând cont că temperaturile din termometre vestesc mai degrabă venirea primăverii și nu a anotimpului geros. Dacă nu ai chiar acum banii necesari pentru a-ți pune la punct automobilul, aplică pentru un credit online rapid. Vestea bună? Vine și cu dobândă zero, cât să îți rezolvi problemele simplu și fără costuri suplimentare.

3. Casa

Pentru proprietarii de case pe pământ, lucrurile sunt un pic mai complicate în momentul în care anotimpul rece se apropie. Dacă faci parte din această categorie, a fericiților posesori de imobile ce nu presupun împărțirea palierului cu alți vecini de scară, nu uita că, exact așa cum ai grijă de mașina personală, tot așa este indicat să verifici și starea casei. Poate sunt zone de pe acoperiș ce necesită atenție, sau poate ai o țeavă mai veche ce trebuie înlocuită întrucât riști ca peste iarnă să înghețe, provocând probleme suplimentare. Verifică din timp și vei întâmpina gradele pe minus cu zâmbetul pe buze!

4. Sănătatea

Care este cea mai plăcută activitate iarna, dacă nu aceea de a te cuibări sub o pătură groasă, cu o pereche de șosete pufoase în picioare și îmbrăcat cu un pulover călduros de lână, în timp ce savurezi un ceai cu scorțișoară dintr-o cană cu reni? Acesta este scenariul numărul 1. Dar ce te faci când tot acest scenariu se schimbă doar o idee, iar vinul acela fiert, ce miroase a portocale, se transformă de fapt într-o băutură pentru răceală? Și când, pe sub puloverul ăla de iarnă, ai schimbat deja vreo 2-3 bluze de piele întrucât termometrul arată nici mai mult nici mai puțin decât 38.7? Primul lucru pe care îți recomandăm să îl faci, atunci când începe sezonul rece, este acela de a-ți lua măsuri de siguranță și când vine vorba despre sănătate. Mergi din timp la medicul de familie și cere-i să te vaccineze împotriva gripei. Vei scuti nu numai o grămadă de bani pe care altfel i-ai fi dat pe rețete, dar în același timp vei câștiga momente frumoase împreună cu cei dragi și nu alături de o cutie de șervețele nazale.

5. Starea de bine per ansamblu

Dacă de sănătate ai avut deja grijă, mai există un aspect de care trebuie să te preocupi: starea ta de bine per ansamblu. Temperaturile scăzute de afară, numărul redus de ore în care ne putem bucura de lumină, soarele foarte scump la vedere, toate acestea au un impact negativ asupra modului în care ne simțim, conducând inclusiv la scăderea nivelului de serotonină. Există însă soluții! De exemplu: încearcă să folosești la maxim lumina zilei și să te bucuri de o scurtă plimbare prin parc, preț de 15-20 minute. Chiar dacă e ger afară, nămeții de zăpadă și copacii ce parcă sunt pictați în alb îți vor ridica starea de spirit. Ca să nu mai menționăm că o bătaie cu bulgări îți va aduce nivelul de fericire la un grad ce va depăși orice limită considerată acceptabilă în mod normal. Apoi, fii activ pe cât posibil, chiar și după lăsarea serii. Un abonament la sală sau câteva exerciții simple făcute chiar la tine acasă, pot face minuni pentru tonusul tău. Și nu în ultimul rând, nu uita să razi! Râzi cât ține ziua de lungă! Fă glume cu colegii de muncă, apoi o farsă partenerului de viață, și seara mergi la un stand-up cu cea mai bună prietenă. Iar pentru momentele în care nu ai timp de ieșiri sau poate nici buget alocat pentru astfel de activități, caută un film comedie și bucură-te de zâmbete o ora întreagă! Și știi ce mai ajută, mai ales în serile acelea în care simți că parcă doar iarna există ca și anotimp pe lumea asta? Și că zilele reci nu se vor mai sfârși vreodată? O baie fierbinte, asezonată cu un vin bun și cu lumânări parfumate sau uleiuri esențiale, care să îți inducă o stare profundă de relaxare.

Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare! Ne poți citi de oriunde. Suntem 100% online. Și încă ceva, ne găsești oricând și pe Facebook!

E frumos să sharuiești cu prietenii