Dobândă fixă sau variabilă?

Evoluția actuală a piețelor financiare duc la instabilitate pe piața finanțării bancare și nebancare. Întrebarea care apare acum în mintea tuturor persoanelor care vor să obțină un credit este "dobândă fixă sau variabilă?"

Traversam o perioadă de instabilitate economică și socio-politică, acest lucru afectează în mod direct economia locală și internațională și tot mai multe persoane nu știu la ce să se aștepte.

Chiar și în aceste circumstanțe, nu mereu ne putem pune planurile pe pauză pentru a aștepta vremuri mai bune și o stabilitate economică solidă. De cele mai multe ori, investițiile majore ale populației se fac prin intermediul creditelor de la diverse instituții bancare sau nebancare.

Pentru a înțelege care variantă este cea mai potrivită nevoilor tale trebuie să înțelegi în primul rând care sunt caracteristicile fiecăreia. În cazul dobânzilor fixe, acestea se stabilesc în momentul în care se semnează contractul de creditare și nu se schimbă pe toata durata acestuia. Principalul avantaj al acestui tip de dobândă este că știm de la început care sunt costurile creditului și nu riscăm să ne trezim cu rate duble dacă exista fluctuații în piață. Chiar dacă majoritatea își doresc să opteze pentru dobândă fixă, există credite pentru care banca stabilește o perioadă maximă pentru care se poate opta pentru aceasta, asta se întâmplă la majoritatea creditelor ipotecare.

Este adevărat că stabilitatea este principalul avantaj al dobânzilor fixe, dar poate să fie și un dezavantaj dacă se contractează creditul într-o perioadă în care dobânzile sunt la un nivel mai crescut.

A doua variantă de dobândă este cea variabilă, aceasta este formata din indicele de referință (ROBOR. IRCC, EURIBOR sau LIBOR) și o marjă fixă stabilită de bancă. Fluctuațiile pot apărea de la instabilitatea din piața interbancară și creșterea costurilor de finanțare pe aceste piețe. Principalul risc al unei dobânzi variabile este lipsa controlului asupra dobânzilor. Această caracteristică poate să fie privită și ca un avantaj, pot exista situații în care finanțările să se ieftinească și astfel și rata să scadă.

Atunci când luăm în calcul achiziționarea unui credit trebuie să înțelegem ce presupune fiecare element al creditului, trebuie să ne gândim care este perioada pentru care ne dorim creditul, contextul economic și amenințările care pot destabiliza economia locala sau internațională, importanța obținerii acestui credit și să analizăm dacă există posibilitatea de a face rost de bani din alte surse.

Exista instituții financiare unde dobânda pentru care se semnează contractul de creditare poate varia în funcție de profilul de risc al fiecăruia. Alege să ai un comportament financiar responsabil și astfel nu vei avea de plătit suplimentar pentru a obține un credit.

Așa că, dacă și tu ai vise în așteptare, sau lucruri ce nu mai suferă amânare, nu mai sta pe gânduri. Ia-ți și tu împrumutul tău de la CreditPrime.

E frumos să sharuiești cu prietenii