Pensionarea - cum să îți asiguri un venit corect la pensionare

Ești tânăr și te gândești că nu este momentul să îți faci planuri pentru pensionare sau mai rău, te gândești că nici nu o să apuci pensia. Dacă ne gândim la principiul pașilor mici, o să îți dai seama că acum este momentul perfect în care să te gândești la ce îți dorești să faci la pensie.

Cu cât începem să ne gândim mai devreme la mijloacele prin care să economisim pentru a avea o pensie decentă, cu atât o să fie mai mic efortul financiar depus lună de lună. Dacă luăm în calcul o pensie de 1000 euro pentru o perioadă de 15 ani (speranța de viață medie pentru bărbați este de 14 ani după pensionare și de 17 ani pentru femei), în funcție de vârsta la care începem să economisim, suma variază între 400 euro și 1000 de euro pe lună.

În România există 4 tipuri de pensionare pentru a beneficia de pensia de la stat (pilonul I): la limită de vârstă, pensie de urmaș și de invaliditate și pensionare anticipată. Pentru pensionarea la limita de vârstă trebuie să ai o perioadă minimă de contribuție de 15 ani și să atingi vârsta de pensionare (65 de ani pentru bărbați și 63 ani pentru femei). Vârsta de pensionare poate varia în funcție de diferiți factori precum numărul de copii sau condițiile speciale în care ți-ai desfășurat activitatea.

În sistemul pensiilor există mai multe tipuri pentru care se poate opta: pensia de la stat (pilonul I), sistemul privat de pensii - Pilonul II și Pilonul III (pensia facultativă).

Pilonul II este virat lunar către un fond privat care administrează fondurile și care încearcă să obțină cel mai bun randament. În cazul acestei pensii, ca și în cazul pilonului I, nu poți decide aproape nimic în modul de gestionare.

Pensia facultativă (pilonul III) este o pensia administrată de tine împreună cu un consultant din partea fondului care va administra banii. Când zicem că este administrat de tine ne referim că vei decide suma pe care îți dorești să o plătești lunar și direcția în care se vor investi acești bani.

Mulți pun întrebarea “Și câți bani trebuie să economisesc pentru o pensie decentă?”, dar la întrebara asta ești singurul care știe să răspundă. Fiecare din noi avem standarde diferite de viață si cel mai probabil că ce înseamnă “decent” pentru mine nu va fi reprezentativ pentru toată lumea. Studiile arată că trebuie ca anual să economisești intre 15-17% din venitul anual și până la vârsta de pensionare să ai minim 10 venituri anuale economisite.

Sfaturi utile pentru economisire

Educația financiară contează foarte mult în tot ce ține de proiecția cheltuielilor și veniturilor pentru a face un plan de economisire coerent.

Împarte cheltuielile în 3 categorii:

  • Cheltuieli de bază: sunt cheltuielile fixe lunare care satisfac nevoiele de bază și la care nu se poate renunța.

  • Cheltuieli opționale sau flexibile: sunt cheltuielile care țin mai mult de satisfacerea unor dorințe / nevoi ce se pot amâna sau modifica în funcție de priorități.

  • Cheltuieli periodice obligatorii: cheltuieli precum rca-ul pentru masină, asigurarea pentru casa, casco, etc.

În funcție de încadrarea cheltuielilor în categoriile de mai sus poți avea o imagine mai bună asupra obiceiurilor financiare pe care le poți elimina și prin care poți ajunge să economisești.

E frumos să sharuiești cu prietenii