Ce poți face în cazul unei urgențe stomatologice?

Ce poți face în cazul unei urgențe stomatologice?

Durerea de dinți este una dintre cele mai neplăcute și mai greu de suportat și cu siguranță știi deja acest lucru dacă ai experimentat-o pe pielea ta. Un dinte spart, o măsea cariată sau o lovitură în zona maxilarului sunt doar câteva dintre condițiile medicale care o provoacă. Sunt, însă, acestea urgențe stomatologice sau tratarea lor poate suporta amânare? În continuare îți spunem când ar trebui să te alarmeze durerea dentară, dar mai ales ce poți face în cazul unei urgențe stomatologice.

Care sunt urgențele stomatologice?

Iată o listă cu cele mai comune tipuri de condiții stomatologice care se înscriu în categoria urgențelor medicale:

  • Durerea acută de dinți;
  • Durere resimțită la nivelul maxilarelor;
  • Orice tip de fractură dentară;
  • Umflarea feței, a gingiei sau a altor zone din cavitatea bucală;
  • Durere la cald/rece sau la masticație;
  • Sângerări abundente ale gingiilor sau dinților;
  • Inflamația gingivală;
  • Dinți cu mobilitate crescută;
  • Dificultăți în respirație care au drept cauză probleme de natură dentară;
  • Modificarea culorii unuia sau mai multor dinți ca urmare a unui traumatism.

Ce trebuie să faci în aceste situații?

Oricare dintre situațiile enumerate anterior îți vor crea un disconfort destul de mare. În plus, netratate rapid și corespunzător, ele se pot agrava. Așadar, ce trebuie să faci dacă te confrunți cu o urgență stomatologică? În primul rând, nu trebuie să te impacientezi. Mai apoi, dacă este vorba despre fracturarea unui dinte ca urmare a unei mușcături puternice dintr-un anumit aliment sau a unei lovituri, este recomandată clătirea cu apa călduță a gurii și, dacă este posibil, păstrarea fragmentului rupt. Mai apoi, fă o programare la medicul de specialitate.

În cazul unui abces dentar, trebuie să te prezinți cât mai repede la medicul dentist. De cele mai multe ori, tratamentul prescris pentru eliminarea infecției este pe bază de antibiotice.

Dacă resimți o durere acută de dinți, este posibil să apară și dureri de cap sau chiar febră. Poți încerca ameliorarea acestora prin administrarea unei pastile cu ibuprofen, după care este necesar să ajungi cât mai curând la dentist.

Te întrebi, poate, ce este de făcut în cazul în care există anumiți corpi străini retenționați la nivelul gingiei (cum se poate întâmpla, de exemplu, cu o coajă de popcorn)? În acest caz, cea mai bună soluție constă în folosirea aței dentare pentru a elimina corpul străin. Dacă această metodă nu funcționează, este indicat un consult stomatologic în cel mai scurt timp posibil pentru a împiedica apariția unei inflamații.

Atunci când durerea de dinți apare, este un semn că ar trebui să treci mai des pe la medicul stomatolog. Sănătatea este întotdeauna o prioritate, motiv pentru care îți recomandăm să îi oferi atenția cuvenită. Și pentru a nu invoca faptul că nu ai, de fiecare dată, resursele financiare necesare pentru realizarea controalelor medicale, poți apela la un credit rapid. Cu atât mai mult, un împrumut online este util în cazul unei urgențe stomatologice, mai ales atunci când aceasta apare neprevăzut.

Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare!

Ne poți citi de oriunde. Suntem 100% online.

Și încă ceva, ne găsești oricând și pe Facebook

E frumos să sharuiești cu prietenii